Начало > Актуално, В страната > Проблемът с детското затлъстяване не е оценен правилно

Проблемът с детското затлъстяване не е оценен правилно

Проф. Донка Байкова в интервю за БГНЕС.

Проф. Донка Байкова в интервю за БГНЕС.

По моите наблюдения от 15 – годишно проучване, направено от 1990 до 2005 г. над 94% от децата и юношите, които са имали свръх тегло и затлъстяване и, което като проблем не е овладяно в този период – именно на растежа, остават възрастни хора със същият проблем, каза в интервю за БГНЕС проф. Донка Байкова.

Отдавна е известно, че свръх тегло и затлъстяването не е проблем на козметиката, а е проблем на нашето здраве. Затова и политиките на всички развитие страни включват много и различни програми за овладяване на пандемията затлъстяване в световен мащаб. Програмите включват ред активности, които започват от семейството, минават през училището, през детското заведение, училището, включват се различни учебни програми с преподаване на различни материали свързани със здравословното хранене и се стига до органите отговарящи за продоволствие и за здравословно хранене, до институциите, които отделят парите и средствата за поевтиняване храненето на децата и учениците във всяка развита страна.

У нас като че ли този проблем не е на съответното ниво и все още не е оценен правилно, подчерта авторитетният експерт. Все още имаме проблеми – родителите са много ангажирани, те пропускат да пуснат своето дете – ученик с една закуска, пропускат да направят контрол на това как са похарчени паричките, които са му дадени, за да си купи храна през деня и съответно майката да набави онова, което на детето липсва, според нейната преценка. Аз мисля, че това е въпрос на отговорности и на информираност. …

Цялото интервю и видео ще намерите ТУК.

  1. Няма коментари.
  1. No trackbacks yet.

Вашият коментар